March 2021

Teknologia

Älyteknologia on valtaamassa talojamme – tässä syy

Nykyään on jo vaikeata löytää laitteita jotka eivät sisällä älytoimintoja. Kahvinkeittimen saa päälle sovelluksella, valaisimet keskustelevat television kanssa ja ovikello kertoo jatkuvasti mitä ulkona tapahtuu. Miten tähän pisteeseen päädyttiin, ja miltä tulevaisuus näyttää? Tässä artikkelissa puidaan syitä miksi älyteknologiaa löytyy yhä useammasta talosta, ja mitä tämä oikeastaan tarkoittaa käytännössä.

Yksinkertaisuus

Vähäisin vastarinnan periaate on tullut monelle tutuksi koulunpenkillä, ja se selittääkin älytekniikan suosion varsin hyvin. Ihmisluonteeseen kuuluu hoitaa asiat helpoimmalla tavalla säästääkseen energiaa muihin koitoksiin. Tiskaatko esimerkiksi käsin vai käytätkö mieluummin tiskikonetta? Ajatko suorinta tietä kotiin vai meetkö pidempää reittiä pitkin? Luetko tämän artikkelin alusta loppuun vai keskitytkö pelkästään niihin osioihin, jotka ovat tärkeitä sinulle?

Älyteknologiassa käytäntö on sama. Tutkimusten mukaan herätyskellojen myynti on laskenut (toiminto löytyy miltein kaikista älypuhelimista), perinteisissä kasinoissa ei käydä yhtä paljon (miksi lähteä pois kotoa kun Netbet tarjoaa saman netin kautta) eikä nettimyynnin takia tavaratalojen kivijalkakaupoissakaan vierailla yhtä usein (esim. Anttila ajautui jopa konkurssiin tästä syystä).

Parempi teknologia voittaa aina, ja useimmiten parempi teknologia tarkoittaakin, että asiakaskokemus on helpompi ja mukavampi. Moni suuryhtiö toimii juuri tällä periaatteella, esimerkiksi Googlesta tuli teknologian jättiläinen yksinkertaisella hakukoneella, joka antoi käyttäjälle juuri ja ainoastaan sen, mikä häntä kiinnosti. Applen tarina on hyvin samanlainen (vertaile vanhoja Apple-laitteita kilpailijoihin).

Väistämätön osa kehityksen kulkua

Suuret innovaatiot kohtaavat aina vastustajia. Jo 1800-luvulla teollista vallankumousta vastustaneet työläiset tuhosivat yritysten tehokkaita koneita säännöllisesti Iso-Britanniassa. Vaikka työläiset pääsivätkin historiankirjoihin, teknologia jatkoi kehittymistä eikä “luddiiteiksi” nimetty liike saanut aikaiseksi muun kuin pienen haasteen yhteiskunnalle sekä ison päänsäryn yrittäjille.

Vaikka tämä esimerkki onkin jo kaksisataa vuotta vanha ihmisluonne ei ole paljon muuttunut. Jotkut kiroaa huonoa keliä syksyisin ja talvisin, mutta tällä ei ole minkäänlaista merkitystä tapahtumien kululle. “Mukaudu tai kuole”, kuuluu tunnettu ja karu englantilainen sanonta.

Joissakin tapauksissa parempi tuottavuus tai tehokkuus ei ole uuden tekniikan päämäärä. Esimerkiksi älylukoissa tarkoitus ei ole nopeuttaa mitään, vaan parantaa turvallisuutta. Etenkin kerrostaloissa tämä on suosittua, vaikka monen käyttäjän arvostelu kertoisikin muuta. Pahimmissa tapauksissa Suomen kylmät talvet ovat luoneet ongelmia avaimille, jotka tarvitsevat kineettistä energiaa toimiakseen. Tietojemme mukaan tämän tyyppisiä haasteita ei löydy enää uusista malleista.

Älykkäämpi koti tarkoittaa älykkäämpää yhteiskuntaa

Monen poliitikon ja asiantuntijan mielestä älykkäämpi koti johtaa älykkäämpään kaupunkiin ja yhteiskuntaan. Jotkut kaupungit panostavatkin muita enemmän, esimerkiksi Salossa ja Somerossa älykaupunki on olennainen osa kaupungin kasvustrategiaa.

Tässä esimerkki miltä tulevaisuuden aamut saattavat näyttää: älykoti on huomannut että olet herännyt, ja laittaa suihkun automaattisesti suihkun päälle puolestasi. Kahvinkeitin tekee aamun kahvit kun olet suihkussa, ja leivänpaahdin valmistaa paahtoleivät puolestasi. Säästät 5 minuuttia joka aamu eli noin 30 tuntia vuodessa, tarkoittaen melkein kokonaista työviikkoa.

Säästettyä aikaa voit käyttää vaikka työntekoon, joka tehostaa yrityksen tuottavuutta ja pitkällä aikavälillä tämä vaikuttaa myös positiivesti yhteiskuntaan. Periaatteessa kaikki yhteiskunnan osa-alueet tulevat toimimaan tehokkaammin älykodin ja älykaupungin myötä, eikä ole mahdoton ajatus, että verojakin huojennetaan parannetun tuottavuuden myötä.

Yhteenveto

Tässä artikkelissä kävimme läpi älykodin hyvät puolet ja miksi älykoti vaikuttaa pitkällä aikavälillä myös koko yhteiskuntaan. Vielä emme tule näkemään näitä hyötyjä, mutta jatkuvan kehityksen myötä nekin ovat kasvamassa. Mainitsimme myös miksi älykoti on välttämätön osa tulevaisuutta, ja miksi syy tähän löytyy historiankirjoista. Vaikka tuntematon tuntuu joskus pelottavalta, älykodista on pelkästään hyötyä. Kunhan uuteen teknologiaan ajan myötä tottuu, kaikki muut vaihtoehdot (vanhentuneet tekniikat mukaan lukien) tulevat kuulostamaan järjettömiltä.

read more