Eurooppalainen tutkijaryhmä kumosi äskettäin ikivanhan kansanaforismin “Olut ennen viiniä ja tunnet olosi hyväksi; viini ennen olutta ja tunnet olosi omituiseksi”. Ryhmä suoritti tutkimuksen selvittääkseen, auttoiko tietty alkoholijuomien juontitapa kokemaan lievemmän krapulan. Kuitenkin 76 prosentille amerikkalaisista, jotka kokevat krapulaa juomisen jälkeen, tutkijoilla on huonoja uutisia. Heidän tutkimuksensa mukaan riippumatta siitä, kuinka paljon ihminen yrittäisi muuttaa eri alkoholijuomien juomisjärjestystä, hän joutuisi silti krapulaan, jos hän juo liikaa.
Ero juomisjärjestyksessä ei vaikuta krapulan vakavuuteen
Selvittääkseen tavan auttaa krapulasta kärsiviä ihmisiä osana tätä tutkimusta tutkijat värväsivät 90 saksalaista henkilöä ikäryhmässä 19–40 vuotta nauttimaan alkoholijuomia, kuten viiniä, olutta tai molempia. Jaettuaan osallistujat satunnaisesti kolmeen ryhmään, tutkijat pyysivät ensimmäistä ryhmää kuluttamaan 16 unssia lager-olutta. Tämän jälkeen heitä pyydettiin juomaan neljä isoa lasillista valkoviiniä. Toista ryhmää pyydettiin juomaan aluksi neljä lasillista valkoviiniä. Sen jälkeen heitä pyydettiin nauttimaan kaksi ja puoli tuoppia lager-olutta. Kolmas ryhmä juotiin joko valkoviiniä tai lager-olutta. Kaikki kolme ryhmää olivat lääketieteellisessä valvonnassa yön yli.
Tutkijat odottivat, kunnes alkoholikrapulan vaikutukset hävisivät kokonaan ja kaikki toipuivat täysin. Seuraavalla viikolla tutkijat kokosivat kaikki uudelleen toiselle juomakierrokselle. He saivat ryhmät juomaan täsmälleen päinvastaisessa järjestyksessä kuin edellisellä kerralla. Esimerkiksi olutta ensin juonut ryhmä pakotettiin juomaan viiniä ensin tällä kertaa ja viiniä juonut ryhmä olutta sen sijaan. Kolmas ryhmä, joka joi jompaakumpaa (olutta tai viiniä), pakotettiin juomaan sitä, mitä he eivät juoneet viime kerralla.
Tutkimuksen tulokset eivät osoittaneet eroa krapulan voimakkuuden suhteen, joka aiheutui jommankumman alkoholijuoman – oluen tai viinin – juomisesta missään tietyssä järjestyksessä. Johtava kirjoittaja, Witten/Herdecken yliopiston tutkija Joran Kochling sanoi, että tutkimus sulkee pois vanhan kansan sanonnan, että jos henkilö juo olutta ennen viinin juomista, se aiheuttaa henkilölle vähemmän vakavan krapulan.
Oksentelu ja havaittu juopottelu, joka liittyy vakavaan krapulaan
Jopa iän, sukupuolen, ruumiinpainon, krapulan esiintymistiheyden ja juomistapausten tarkastelun jälkeen krapulapisteissä ei havaittu oleellista eroa. Havaittiin, että naiset kärsivät vakavammasta krapulasta kuin miehet. Veri- ja virtsakokeita tehtiin myös krapulan voimakkuuden ennustamiseksi, mutta tuloksetta.
Oli kuitenkin kaksi tekijää, jotka näyttivät vaikuttavan krapulan oireiden voimakkuuteen seuraavana päivänä. Näihin sisältyi ihmisten juomahetkellä kokema huimaus ja oksentaminen. Henkilöt, jotka saivat paremmat pisteet asteikolla 1-10 siitä, kuinka humalassa he tunsivat olonsa juomaharrastuksen loppupuolella, ja henkilöt, jotka oksensivat juomisen aikana tai sen jälkeen, arvioivat krapulansa vakavaksi.
Kiinnitä huomiota punaisiin lippuihin juomisen aikana
Kochlingin mukaan totuus on, että kaikenlaisten alkoholijuomien liiallinen juominen johtaa todennäköisesti krapulaan. Hän sanoi, että ainoa tapa ennustaa, kuinka paha krapula tulee olemaan, on ymmärtää, kuinka humalassa ihminen tuntee olonsa ja onko hän sairaana. Hän lisäsi, että jokaisen henkilön on oltava tietoinen näistä varoituslipuista juomisen aikana. Jos ihmiset jättävät huomiotta nämä punaiset liput juomisen aikana, seuraavana päivänä seuraa nestehukka, väsymys, päänsärky, valoherkkyys ja suolisto-ongelmat krapulan muodossa.
Vaikka krapulaan johtavien juomien määrä vaihtelee yksilöittäin, krapula tarkoittaa, että henkilö on ylittänyt huomattavasti kehonsa ja Yhdysvaltain tautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen (CDC) kohtuulliseksi juomiseksi asettaman sallitun rajan. . CDC pitää yhden juoman päivässä naisilla ja kahta juomaa päivässä miehillä kohtalaisena juomisena.
Krapula luonnon tapa muokata tulevaa käyttäytymistä
Tutkijat myönsivät, että tällä tutkimuksella on omat rajoituksensa. He eivät esimerkiksi pystyneet jakamaan kontrolliryhmää alkoholittoman juoman nauttimiseen, koska osallistujat eivät halunneet kuulua alkoholittomaan ryhmään.
Tohtori Kai Hensel, vanhempi kliininen tutkija Cambridgen yliopistosta, sanoi, että vaikka krapula on epämiellyttävää, niistä on yksi merkittävä etu. Ne toimivat suojana, joka luultavasti opastaisi ihmisiä ajan mittaan muuttamaan heidän tulevaa juomiskäyttäytymistään.
Apua hakemassa alkoholismiin
Alkoholiriippuvuuteen voi joutua kuka tahansa iästä, sukupuolesta tai sosiaalisesta asemasta riippumatta. Yksi ponnahduskivi tehokkaaseen alkoholismista toipumiseen on vieroitus. Detoksifikaatioprosessi auttaa kehoa pääsemään eroon kaikista vuosien alkoholinkäytön seurauksena elimistöön kertyneistä myrkkyistä, hallitsemaan vieroitusoireita sekä valmistamaan kehon ja mielen alkoholiriippuvuuden hoitoon.